PILATES in 7 magičnih RAZLOGOV zakaj ga redno izvajati

Sama sem nad pilatesom vsako leto, vsak mesec, vsak dan in uro bolj navdušena. Bolj ko ga spoznavam, bolj ko grem v globine/srčiko pilatesa, bolj sem zaljubljena vanj. Da bi svoje navdušenje prelila še na koga in ga s tem motivirala, da poskusi z vadbo, vam bom razkrila sedem magičnih razlogov, zakaj je zame/zate pilates res tako učinkovit. Tvoje telo ti bo na moč hvaležno, če boš izvajal/a pilates vadbo redno in pravilno.

1. Manj bolečin v križu in izboljšana telesna drža

Za Slovence pravijo, da smo narod »hrbteničarjev«, zato je to zelo aktualno. Seveda se strinjam, da obstaja globlji pomen tega, zakaj je v Slovenji toliko težav s hrbtenico, vendar bomo o tem kdaj drugič. 

Zmanjševanje bolečin v križu se prične s korekcijo drže in aktivacijo stabilizacijskih mišic.

Telesno držo popravimo s poravnavo medenice v nevtralni položaj, nadaljujemo s »podaljševanjem« hrbtenice, nato povežemo lopatici in ju usmerimo k medenici ter vzpostavimo simetričen položaj ramen.

S pilatesom se usmerjamo na vse mišične skupine v telesu, vendar smo posebej pozorni na globoke mišice trupa. Čeprav so te mišice »glavne« za katerokoli gibanje v vsakdanjem pomenu, so pri običajnih oblikah vadbe pogosto zanemarjene. Pozorni moramo biti, da pred izvedbo nekega giba vedno najprej vključimo glavne stabilizatorje trupa, saj so ti odgovorni, da pri premikanju naših udov držijo telo močno.

Iz tega izhaja rek, da pilates krepi telesno moč od znotraj navzven, oz. sama se pošalim, da »švicam od znotraj«.

Pri pilatesu z vajami odpremo prsni koš, poravnamo telo in tako vzpostavljamo mišično ravnovesje. Z vzpostavljanjem ravnovesja med posameznimi mišičnimi skupinami izboljšujemo pravilni položaj hrbtenice in drugih sklepov, stabilizatorji trupa niso več tako hitro utrudljivi in s tem na dolgi rok zmanjšamo ali celo odpravimo bolečine.

2. Izboljšano zavedanje lastnega telesa Pilates vaje izvajamo počasi in kontrolirano, kar nam daje možnost, da gib izvedemo kakovostno, učinkovito in obenem prisluhnemo občutkom v telesu, ki ta gib spremljajo. S pogostim izvajanjem bomo začeli opažati, kako naša sposobnost zavedanja lastnega telesa raste tudi pri vsakodnevnih dejavnostih (bolj smo pozorni kako sedimo, hodimo, dvigujemo stvari itd.).

3. Oblikovanje telesa Pilates obravnava telo kot celoto. Vadba je oblikovana tako, da vključimo celotno telo, posamezen gib pa izvedemo v vsej amplitudi (gib izvedemo v polnem obsegu sklepa – od začetka do konca). Tako ne zanemarimo nobenega dela telesa. Kakovost giba je pomembnejša od števila ponovitev, vedno je poudarek na »podaljševanju« in nadzorovanem izvajanju giba. Ravno zaradi tega postajajo naše mišice podaljšane in vitke, pas se nam zoži in v življenje vnesemo lahkotnost, umirjenost in s tem privlačnejši videz telesa.

4. Umirjenost telesa Pilates je v prvi vrsti krepilna vadba trupa, pa vendar po njej nismo utrujeni in »zbiti«. Ravno nasprotno, telo preplavi nova sveža energija in lahkotnost. K temu pripomore tudi globoko dihaje, ki telo prečisti in nanj deluje antistresno. Tako bolje spiš in lažje prenašaš stres. Z rednim treningom sproščamo energetske blokade in napetosti v telesu, kar je zelo pomembno v našem stresnem vsakdanjiku.

5. Poveča gibljivost telesa, koordinacijo in ravnotežje Ćeprav je namen pilatesa krepitev telesa z dinamičnimi vajami in težnjo, da gib opravimo v celotni amplitudi, ki je v določenem sklepu na voljo, s takšno vadbo sčasoma povečamo gibljivost v tem sklepu. To lahko opazimo kot večjo svobodo gibanja v sklepu in zmanjšan občutek otrdelosti.

6. Preprečuje inkontinenco(uhajanje urina v katerem koli življenjskem obdobju) oz. preventivno poskrbi, da do tega sploh ne pride. Za to so odgovorne mišice medeničnega dna,ki ležijo na dnu medenice, in potekajo od trtice zadaj do sramnice spredaj. Pri pilatesu jih vključujemo pri vsaki vaji. Je pa pomembno, da krčimo prave mišice in da je to krčenje pravilno. Predstavljajmo si, da poskušamo zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in istočasno zaustaviti curek urina. Občutek je, kot da bi hoteli »stisniti in dvigniti«, zapreti in potegniti navzgor področje okoli zadnjika, nožnice in sečnice. To je stisk mišic medeničnega dna.

7. Ugodno vpliva na spolno življenje Da pilates izboljša spolno življenje moškega in ženske, je premalokrat izpostavljeno dejstvo, pa vendar logično. Najprej se osredotočimo na mišice medeničnega dna. Z njihovim rednim stiskanjem postanejo te mišice močnejše. Ženske lahko ob stisku še bolj zožajo vagino, moškim se izboljša erekcija in ejakulacija. Tudi orgazmi so posledično močnejši in daljši. Tako kot je pomembno, da znamo skrčiti mišice medeničnega dna, je pomembno, da jih znamo sprostiti – in to lahko pridno izkoristimo pri seksu. Poleg mišic medeničnega dna pa nam pri seksu »koristi« še marsikaj, kar lahko pridobimo z rednimi pilates treningi, in sicer pridobljena moč (večja moč je enako boljša vzdržljivost); izboljšana gibljivost, ravnotežje ter koordinacija (vse tri lastnosti nam lahko še kako popestrijo spolni užitek J); zavedanje telesa (pri pilatesu »treniramo« sposobnost pozornosti na in prisotnosti v svojem telesu – znamo bolje »slišati« in čutiti svoje telo); natančnost gibov (pilates daje poudarek na natančno izvedenih gibih in že majhen gib nam omogoča drugačno zaznavanje, čutenje). Zadnje a nič manj pomembno, pa je dejstvo, da z vadbo pridobimo boljšo samopodobo in večjo samozavest.

Glede na vse opisane koristi se verjetno še kdo strinja z mano, da pilates ni trend, temveč je način življenja.